27117

Beden bağışı için ne yapmak lazım

Beden bağışı için ne yapmak lazım
 
1- Vârislerinizle bu konuyu görüşüp, vasiyetinizi ve gerekçelerinizi iyi anlatmanız yerinde olacaktır:
Kanunlarımız gereği vefat durumunda vârisler (miras hakkı olan akrabalar) vefat edenin üzerinde hak sahibi olurlar. Bu nedenle organ ve ya beden bağışı için miras hakkı doğan akrabaların izni olmadan bağış gerçekleşemez. Vasiyet bırakılması bu durumu değiştirmez.
 
2- Bağışçı vefat ettiğinde,  yakınlarının zaman kaybetmeden bağış yapılan anabilim dalı veya dernek iletişim numarasını arayarak bildirmesi gerekir. Yakınlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamanız, vasiyetinizin yerine getirilmesi açısından önemlidir.
 
3- Organ bağışı yapmanız beden bağışı yapmanıza engel değildir.
 
4- Bağışçılara herhangi bir ödeme yapılmaz, bağışçılar maddi talepte bulunamaz:
Kanunlarımız insan organ, doku ve bedeni ile ilgili her türlü ticari faaliyeti yasaklamıştır. Bu konuda basında haber olan “yurt dışından kadavra ithali” ile ilgili haberlerde geçen ücretler nakil ve saklama masraflarıdır.
 
5- Derneğimizin sayfasında bulunan iletişim adresine e-posta göndererek ve ya telefon ederek aşağıdaki bilgileri veriniz:
Adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz, yaşadığınız şehir, ulaşabileceğiniz en yakın tıp fakültesinin adı.
Bu bilgiler ışığında size en yakın tıp fakültesi anatomi anabilim dalına yönlendirileceksiniz.
 
6- Sizinle irtibata geçen anabilim dalını size verilen randevu saatinde ziyaret ediniz.
Anabilim dalı başkanı veya görevli öğretim üyesi size gerekli bağış ve bilgilendirme belgelerini imzalatacaktır.
 
7 Eğer sizinle irtibata geçilmesinde gecikme olur ise dernek iletişim adresinde verilen telefon numarasına bilgi veriniz
 
BELGE İMZALAMADAN BAĞIŞ OLUR MU?
 
Bağış için anlaşma imzalanmamış olsa bile vefat edenlerin yakınları dernek iletişim numarasını arayarak bağışı bildirebilirler. Bu durumda en kısa süre içinde en yakın tıp fakültesi görevlileri bağışlanan bedeni teslim almak için gelecektir.
 
BEDENİNİ BAĞIŞLAYANIN MEZARI OLUR MU?
 
Bağışçı ve ya yakınları bedenin bir süre sonra defnedilmesini istiyor ise, bağışçının veya yakınlarının izin verdiği süre sona erdiğinde (örneğin 3 ya da 4 yıl gibi) masrafları tıp fakültesi tarafından karşılanarak istenilen yere nakledilip defnedilmesi sağlanır.
 
 
 
 
 
 
 
 
İLETİŞİM
 
Prof. Dr. Esat ADIGÜZEL
 
0542 711 80 31